Reklam
BaÅŸ aÄŸrısı günlük hayatta sürekli yaÅŸadığımız hastalıklardan biridir. Öyle ki bir çok kiÅŸide görülen, baÅŸ aÄŸrısı bazı kiÅŸiler için önemli hastalıkların habercisidir. Öncelikle BaÅŸ AÄŸrısı Neden OluÅŸur sorumuzun cevabını yanıtlayalım ardından baÅŸ aÄŸrısının hangi hastalıkların habercisi olduÄŸunu sizlerle paylaÅŸalım.
Baş Ağrısını İhmal Etmeyin!
Hayatında hiç baÅŸ aÄŸrısı çekmemiÅŸ insan bulmak oldukça zor. Kadınların yüzde 95′i erkeklerin ise yüzde 90′ı yılda en az bir kez baÅŸ aÄŸrısı çekiyor. Toplumlarda görülme oranı deÄŸiÅŸmekle birlikte, yüzde 30-40 ile en sık gerilim tipi baÅŸ aÄŸrısı, 2. sıklıkta ise ortalama her 4-5 kiÅŸiden birini etkileyen migren görülüyor. Duygusal stres, uzun süre stres içinde çalışmak, düzensiz beslenmek ve uykusuzluk gibi yaÅŸam alışkanlıklarından etkilenen baÅŸ aÄŸrıları günlük yaÅŸamı olumsuz etkilese de tehlikeli olmuyor. Ancak bazı tip baÅŸ aÄŸrıları var ki beyin tümörü, beyin kanaması veya anevrizma gibi yaÅŸamı tehdit eden ciddi hastalıkların ilk, bazen de tek belirtisi olabiliyor.
Nöroloji Uzmanı Dr. Beyza Çitçi Yalçınkaya, asla atlanmaması gereken 9 baÅŸ aÄŸrısı sinyalini anlattı.
Hangi Baş Ağrıları Neyin Habercisi
Dr. Beyza Çiftçi Yalçınkaya, aÅŸağıdaki baÅŸ aÄŸrıları sinyallerinin yaÅŸamı tehdit eden hastalıkların habercisi olabileceÄŸi için bu durumlarda zaman kaybetmeden bir nöroloji uzmanına baÅŸvurulması gerektiÄŸi uyarısında bulundu.
İşte o sinyaller:
1. Çok ÅŸiddetli ve ani baÅŸlayan baÅŸ aÄŸrıları: KiÅŸi hayatında ilk kez, çok ÅŸiddetli ve yaklaşık 1 dakika içinde en yüksek ÅŸiddetine ulaÅŸan baÅŸ aÄŸrısı tarif ediyorsa subaraknoid kanamadan ÅŸüphe ediliyor. Subaraknoid kanama, beyin damar duvarlarındaki anomaliden kaynaklanan balonlaÅŸma ÅŸeklinde tarif edilebilecek anevrizmaların yırtılması nedeniyle oluÅŸuyor. BaÅŸ aÄŸrısı bazı hastalar tarafından ”başımın içinde bir ÅŸey patladı” ÅŸeklinde de ifade ediliyor. Yakınması olmayan hastada ani ve ÅŸiddetli baÅŸ aÄŸrısı ile birlikte bilinç deÄŸiÅŸiklikleri, uyku hali, bulantı, kusma, ışık hassasiyeti, epilepsi (sara) nöbetleri gözlenebiliyor. Hastaların yaklaşık dörtte biri ilk 24 saat içinde kaybedilebiliyor. Bu nedenle hastanın acil olarak hastaneye ulaÅŸtırılması gerekiyor.
2. Giderek ÅŸiddetlenen ve geçmeyen baÅŸ aÄŸrısı: BaÅŸ aÄŸrısı altta yatan tehlikeli bir hastalık olmaksızın da sık görülmesine raÄŸmen, eÄŸer aÄŸrı gittikçe artıyorsa mutlaka önemsenmeli. Sigara içen ve doÄŸum kontrol hapı kullanan genç bir kadında gittikçe ÅŸiddeti artan baÅŸ aÄŸrısı, beyin venlerinde pıhtılaÅŸma sonucu oluÅŸan serebral sinüs trombozu gibi hızla tedaviye baÅŸlanması gereken bir hastalığın iÅŸareti olabiliyor.
3. Hapşırmak, ıkınmak, cinsel aktivite veya efor ile ortaya çıkan baÅŸ aÄŸrısı: Egzersiz, hapşırmak veya ıkınmak gibi kafa içi basıncının artması nedeniyle baÅŸ aÄŸrısı oluÅŸması, kafa içinde yer kaplayan bir oluÅŸum düÅŸündürüyor. Beyin tümörleri, anevrizmalar bu tip baÅŸ aÄŸrısına neden olabileceÄŸi gibi, genç-orta yaÅŸ ÅŸiÅŸman kadınlarda daha sık gözlenen, beyin omurilik sıvısının basıncının artmasının neden olduÄŸu psödotümör serebri gibi hastalıklar da buna neden olabiliyor.
4. Kafa travması sonrası ortaya çıkan baÅŸ aÄŸrısı: Özellikle trafik kazaları gibi ÅŸiddetli kafa travmalarından sonra kafa kemiklerinde kırıklar, beyin dokusunda ya da beyin zarları arasında kanamalar oluÅŸabiliyor. Daha az sıklıkta beyin zarları arasında sızıntı ÅŸeklindeki kanamalar baÅŸlangıçta bulgu vermeyip travmadan günler, hatta aylar sonra baÅŸ aÄŸrısı ve denge bozukluÄŸu gibi bulgularla ortaya çıkabiliyor.
5. Kol ve bacakta uyuÅŸma, güçsüzlük, görme bozukluÄŸu, konuÅŸma güçlüÄŸü gibi nörolojik semptomların eÅŸlik ettiÄŸi baÅŸ aÄŸrısı: BaÅŸ aÄŸrısı ile bu nörolojik iÅŸaretlerin görülmesi beyin dokusunda sorun olduÄŸunu bildiriyor. Yukarıdaki hastalıklara ek olarak örneÄŸin inme hastalarının yüzde 10′unda inme öncesinde baÅŸ aÄŸrısı görülebiliyor.
6. Tedaviye raÄŸmen düzelmeyen baÅŸ aÄŸrıları: Kafa içinde yer kaplayan lezyonlar, tümör, kafa içi basınç artışı, merkezi sinir sistemi enfeksiyonları gibi beyinde yapısal olarak deÄŸiÅŸiklik, iritasyon yapan pek çok hastalık dirençli baÅŸ aÄŸrısı ÅŸeklinde görülebiliyor.
7. BaÅŸ aÄŸrısının hep aynı bölgede olması: O bölgede yer kaplayan lezyon sonucu ortaya çıkabiliyor.
8. Yüksek ateÅŸ, uyku hali, kafa karışıklığı veya vücut döküntüsünün eÅŸlik etmesi: Menenjit beyni çevreleyen zarların, ensefalit ise beyin dokusunun enfeksiyon etkenleri ile oluÅŸan iltihabi hastalığıdır. Bu hastaların hemen tamamında giderek ÅŸiddeti artan baÅŸ aÄŸrısı görülüyor. BaÅŸ aÄŸrısı ile birlikte yüksek ateÅŸ, halsizlik, uyku hali olması mutlaka beynin enfeksiyondan etkilendiÄŸini akla getirmeli. Merkezi sinir sistemi enfeksiyonları da ölümcül olabilen ya da sakatlığa yol açabilen hastalıkları oluÅŸturuyor.
9. İleri yaÅŸta yeni baÅŸlayan baÅŸ aÄŸrıları: Temporal arterit, 50 yaÅŸ üstü bireyleri etkileyen tehlikeli bir hastalık. Orta veya ÅŸiddetli, gittikçe artan baÅŸ aÄŸrısına, halsizlik, eklem aÄŸrıları, görmede azalma, çiÄŸnerken yorulma gibi semptomlar eÅŸlik edebiliyor. Erken tedavi edilmemesi kalıcı görme kaybına ve beyin hasarına yol açabiliyor. Yine ileri yaÅŸlarda ortaya çıkan baÅŸ aÄŸrıları beyin damar hastalıkları ve beyin tümörlerini akla getirmeli.
Bilinçsiz İlaç Kullanımı
Tehlikeli hastalıkların ortaya çıkardığı baÅŸ aÄŸrıları, aÄŸrı kesicilere pek fazla yanıt vermiyor. Yine de bazı aÄŸrılarda geçici düzelme ya da aÄŸrı ÅŸiddetinde azalma saÄŸlayarak kiÅŸinin doktora baÅŸvurmasını, dolayısıyla tanı ve tedavisini bir miktar geciktirebiliyor. Bir diÄŸer önemli tehlike ise beyin kanamalarında, örneÄŸin bazı kanı sulandırıcı etkiye sahip ilaçların kanamayı ÅŸiddetlendirmesi. Dolayısıyla bu tür baÅŸ aÄŸrılarında kiÅŸilerin kendilerince çözüm arayışına girmek yerine bir an önce doktora baÅŸvurmaları gerekiyor. Günümüzdeki modern teknolojik cihazlar sayesinde baÅŸ aÄŸrısına yol açan nedenler kolaylıkla tespit edilebiliyor.